Lichamelijke- en mentale klachten in de overgang

Lichamelijke- en geestelijke overgangsklachten

Naast geestelijke overgangsklachten, krijgen vrouwen rond de menopauze ook te maken met lichamelijke ongemakken. En dat zijn er nogal wat! Naast de typische overgang symptomen (menstruatieklachten, opvliegers, vaginale klachten), zijn er nog veel meer symptomen die in deze periode de kop kunnen opsteken. Dit zijn de lichamelijke overgangsklachten waarmee u te maken kunt krijgen.

Blaasontsteking (urineweginfectie)

Symptomen van een blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, vaker moeten plassen en een zeurend gevoel in de onderbuik. Ook kan de urine troebel zijn of bloed(spoortjes) bevatten. Vrouwen in de overgang zijn gevoeliger voor een blaasontsteking. Dat heeft te maken met het feit dat de slijmvliezen droger worden.

Bloedverlies na de overgang

Als u een jaar niet ongesteld bent geweest, bent u definitief niet meer vruchtbaar. Maar wat als u toch ineens weer gaat bloeden na die tijd? Is dat toch weer een menstruatie of is er iets anders aan de hand? Bloedverlies na de overgang kan verschillende oorzaken hebben.

Botontkalking

Als de hormoonspiegel verandert, heeft dat ook invloed op de structuur van de botten. Deze kunnen brozer worden en daardoor sneller breken.

Droge slijmvliezen

Last van branderige ogen, een droge mond of een droge vagina? In de overgang worden de slijmvliezen droger. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Zo kan een droge mond de kans op het ontstaan van gaatjes vergroten en zorgt een droge vagina voor pijn bij het vrijen.

Droge huid

Ook de huid kan hinder ondervinden van de dalende oestrogeenspiegel tijdens de overgang. Er wordt minder collageen aangemaakt, waardoor de huid minder stevig is. Ook kan de huid droog aanvoelen. 

Duizeligheid

Zo maar ineens duizelig worden. Het is een beangstigende ervaring die veel vrouwen rond de menopauze kan overvallen. Het draaierige gevoel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bloedarmoede of een paniekaanval. Soms is er echter geen directe aanleiding. 

Gewichtstoename

Dé ergernis van vrouwen in de overgang: aankomen in gewicht. En dan ook nog op plekken waar het vet normaal nooit zat! Waarom worden vrouwen zwaarder in de overgang en wat kunt u doen om de schade te beperken? 

Haarverlies/haargroei op ongewenste plekken

Hormoonschommelingen kunnen de haargroei beïnvloeden. Uw haar kan droger, stug of onhandelbaar worden. Of u krijgt ineens heel dun haar. Sommige vrouwen krijgen last van haarverlies. Aan de andere kant kan haar ineens ook gaan groeien op ongewenste plekken. In het gezicht bijvoorbeeld. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Hart- en vaatziekten

Wist u dat hart- en vaatziekten de nummer 1 doodsoorzaak is bij vrouwen in en na de overgang? Raadpleeg daarom altijd een arts als u last krijgt van lichamelijke overgangsklachten die kunnen wijzen op een hart- of vaataandoening.

Hartkloppingen

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van hartkloppingen. Het verschijnsel is vrij onschuldig, maar kan heel beangstigend zijn. In een aantal gevallen kunt u beter naar de dokter gaan met hartkloppingen in de overgang.

Hoofdpijn/migraine

Hoofdpijn en migraine zijn bekende overgangsklachten. Migraine is meer dan gewone hoofdpijn: het gaat samen met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en kan voorafgegaan worden door een zogenaamde aura. Hormoonschommelingen kunnen zowel gewone hoofdpijn als een migraineaanval uitlokken.

Maagdarmklachten

Last van een gevoelige maag of buikpijn, terwijl u vroeger álles kon eten? De overgang heeft ook invloed op de spijsvertering. Daardoor kunt u te maken krijgen met klachten als brandend maagzuur, buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere maagdarmklachten.

Menstruatiestoornissen

Als de menstruatie gaat ‘rommelen’ is dat vaak een eerste teken dat de overgang is ingezet. U wordt onregelmatig ongesteldlanger of korter ongesteld of heviger ongesteld.

Mondproblemen

Door de veranderende hormoonspiegel kunnen er verschillende mondproblemen ontstaan. Zo kan het tandvlees wat gaan opzwellen, waardoor het gevoeliger is voor ontstekingen. Bovendien kan de speekselproductie verminderen, wat leidt tot een droge mond. En dan is er nog het mysterieuze burning mouth syndrome, waar vooral vrouwen in de overgang last van lijken te hebben…

Ongewenst urineverlies

Nee hè, een natte onderbroek!? Veel vrouwen verliezen af en toe ongewild urine als ze in de overgang komen, bijvoorbeeld als ze niesen of iets zwaars tillen. Dit heeft alles te maken met slappere bekkenbodemspieren. Gelukkig is er vaak iets te doen aan ongewenst urineverlies in de overgang.

Oogmigraine

Een aanval van oogmigraine kan heel beangstigend zijn. Bij oogmigraine ontstaan er klachten in het gezichtsveld. Vaak is het een voorloper van migraine. Maar oogmigraine kan ook pijnloos verlopen. Oogmigraine kan op iedere leeftijd voorkomen, maar vrouwen in de overgang lijken hier extra gevoelig voor.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Hét boegbeeld van de overgang: de opvlieger. Bijna iedere vrouw in de overgang krijgt te maken met deze hinderlijke warmteaanvallen. Opvliegers komen ook geregeld ’s nachts voor. Dan wordt het nachtelijk zweten genoemd. Sommige vrouwen worden wakker in een drijfnat bed.

Overgang of heb je een schildklieraandoening?

Lichamelijke overgangsklachten kunnen soms ook veroorzaakt worden door een schildklier die te snel of te traag werkt. Daarom controleren huisartsen vaak de schildklierfunctie als een patiënte last heeft van overgangsklachten. 

Pijnlijke borsten

Veel vrouwen kennen pijnlijke borsten als PMS-klacht; vlak voordat je ongesteld wordt. Maar ook als de menstruaties beginnen te verminderen, kunnen de borsten ineens weer pijnlijk of gespannen aanvoelen. Is dat iets om je zorgen over te maken?

Rusteloze benen/zware benen

Kriebel in de benen, vooral als je in bed ligt? Dat kunnen wel eens rusteloze benen zijn. Heel vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je je benen moet bewegen, waardoor je lastig in- of doorslaapt. Ook een zwaar gevoel in de benen kan vaker voorkomen in de overgang.

Slaapproblemen

Moeite met inslapen. Tussendoor wakker worden. Of om vijf uur al klaarwakker zijn en niet meer in slaap kunnen vallen. Slaapproblemen zijn aan de orde van de dag (of liever gezegd nacht) bij vrouwen in de overgang. 

Spier- en gewrichtspijn

Stijfheid en pijn in de polsen, handen, knieën of enkels; een groot deel van de vrouwen in de overgang heeft last van spier- en gewrichtspijn. Het lijkt er sterk op dat het dalende oestrogeengehalte iets te maken heeft met gewrichtspijn in de overgang. Hierdoor verliezen de slijmvliezen in het kraakbeen volume, wat bewegen pijnlijker maakt.

Vaginale klachten

Niet een onderwerp wat je graag met anderen bespreekt: vaginale klachten. Toch heeft een groot deel van de vrouwen in de overgang hier last van. Vaginale droogheid (en daardoor pijn bij het vrijen), irritatie in de vagina, blaasontstekingen en schimmelinfecties kunnen allemaal vaker voorkomen in de periode rondom de menopauze.

Veranderde lichaamsgeur

Tijdens de overgang kun je jezelf ineens sterker gaan ruiken. Dat heeft meerdere oorzaken, maar opvliegers en nachtelijk zweten spelen hier natuurlijk een grote rol in.

Vermoeidheid

Weinig energie, futloosheid en vermoeidheid zijn overgangsklachten bij uitstek. De oorzaken zijn divers. Vermoeidheid in de overgang kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van psychische overgangsklachten. Of van bloedarmoede door hevige menstruaties. En dan hebben we het nog niet eens over de diverse slaapproblemen; ook die kunnen zorgen voor moeheid tijdens de overgang.

Wat te doen bij lichamelijke klachten in de overgang?

Een aangepaste levensstijl kan veel fysieke klachten in de overgang verminderen en helpen te voorkomen. Gezonde voeding, voldoende rust en regelmatig bewegen houden uw lichaam in goede conditie. Daardoor krijgen overgangsklachten minder kans. Heeft u last van hevige, ernstige of aanhoudende overgangsklachten, overleg dan altijd met een arts. Deze kan eventueel hormonale medicijnen voorschrijven. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen verkrijgbaar die het lichaam kunnen ondersteunen bij overgangsklachten.

Bron: https://www.overgangsklachten.org/lichamelijke-overgangsklachten.html

Lichamelijke klachten:

Slapeloosheid, gewichtstoename door de daling van oestrogeen en progesteron die een tragere stofwisseling en meer hongergevoel veroorzaken, osteoporose, hartproblemen, opvliegers, nachtzweten, libido verlies, verandering lichaamsgeur, peesontsteking, incontinentie, droge vagina/pijnlijke sex, pijn in gewrichten, osteoporose, sneller blessures die niet makkelijk overgaan, duizeligheid, rimpels, levervlekken, gezwollen en/of gespannen buik, broze nagels, drogere en slappe huid, jeuk, pijnlijk gezwollen borsten, ze zakken af en worden groter, ontregelde menstruatie, buikpijn en verzakkingen!

Mentale klachten:

Het gevoel jezelf volledig kwijt te zijn, stemmingswisselingen, concentratieproblemen, een geheugen als een zeef, minder energie, onzeker, labiel, vergeetachtig, moe en somber, kort lontje, geen zin meer om voor anderen te zorgen. Jeugddromen vervluchtigen of worden verbrijzeld, angst voor de dood kan binnensluipen en het besef dat er geen tijd meer is om aan ‘het echte leven’ toe te komen. De fysieke verschijnselen van het ouder worden veroorzaken barsten in het zelfbeeld. Ook depressief worden of extra aandacht besteden aan je uiterlijk om je weer jong en vitaal te voelen.

Voel je welkom om contact te maken

Stuur een WhatsApp bericht

Of laat hieronder je gegevens achter, dan neem ik contact met je op

Je hoort spoedig van mij!

Gratis 20-minuten gesprek

Het is altijd fijn om elkaar even te spreken en te kijken of het “klikt”: een korte kennismaking zegt vaak al heel veel.

Kosteloos en vrijblijvend

Je bent nergens toe verplicht, en het is helemaal gratis.

Jouw behoefte in kaart

Wat heb jij nodig? Waar sta jij nu? En waar wil je heen? We gaan kort in op deze vragen zodat het duidelijk wordt wat ik voor jou kan betekenen.

© GOmotions | BTW: NL001181522B97  KVK: 24380179   |   Privacy Policy   |   Algemene Voorwaarden   |   Fotografie Paulien de Gaaij   |    Site by Gent Iyus

Privacyvoorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie van specifieke diensten opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Het blokkeren van sommige soorten cookies kan van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website. Wij delen onze data met: Activecampaign (email campagnes wanneer u zich inschrijft) & Google Analytics (website-verkeer).
Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Onze website maakt gebruik van cookies, voornamelijk van diensten van derden. Definieer uw privacyvoorkeuren en/of ga akkoord met ons gebruik van cookies.