• Stuur een berichtje ›

Oorsprong en etymologie van coaching

Oorsprong en etymologie van coaching

Oorsprong en etymologie van coaching 1200 676 GOmotions

De etymologie van het woord ‘coach’ gaat terug tot het midden van de vijftiende eeuw, waar het kleine dorpje Kocs, ten westen van Boedapest, een revolutie teweegbracht in de ontluikende transportindustrie door een nieuw, geavanceerder, lichter en sneller type vervoer te maken.

De naam van dit kleine dorp eindigde doordat het direct verband houdt met het feit dat je op een snelle en efficiënte manier van de ene plaats naar de andere reist. Van daaruit is de wortel van het woord “coaching” afgeleid.

De dubbele betekenis van het woord ‘coach’ – als rijtuig en als sporttrainer in het Engels – is een metafoor die voor bepaalde mensen (coaches) het fenomeen illustreert dat ze zichzelf identificeren als een middel om anderen te vervoeren (cliënten – de gecoachte), naar hun doelstellingen met de grootste kans op succes, de meeste snelheid en op een economische manier.

Als de etymologie van het woord ons terugvoert naar het Renaissance-tijdperk in Hongarije, zijn de experts het erover eens dat het concept van coaching teruggaat tot het klassieke Griekenland. Het is in feite aan Socrates dat we het principe te danken hebben om te helpen leren in tegenstelling tot onderwijzen.

Meer recent is “coaching” in de sportwereld bekend geworden dankzij Tim Gallwey, de auteur van een werk getiteld: “The Inner Game of Tennis”, waarbij het “innerlijke” verwijst naar de mentale toestand van de speler. Om terug te komen op zijn woorden: “wat er gebeurt in de geest van de speler is belangrijker dan wat er gebeurt”. Hij brengt het idee naar voren dat als een ‘coach’ erin slaagt zijn speler zijn eigen interne obstakels te laten wegnemen of verminderen, dat een verrassende natuurlijke capaciteit vrijmaakt, zonder deze in techniek te hoeven onderdompelen.

Zo legde Gallwey de eerste steen in de wereld van moderne coaching door te beweren dat “coaching erin bestaat het potentieel van een persoon te bevrijden om hem in staat te stellen zijn prestaties te ontwikkelen”.

Voel je welkom om contact te maken

Laat hier je gegevens achter of stuur een WhatsApp bericht.

Je hoort spoedig van mij!

  Stuur een WhatsApp:

  Kennismaking

  Het is altijd fijn om elkaar even te spreken en te kijken of het “klikt”: een korte kennismaking zegt vaak al heel veel.

  Gratis en vrijblijvend

  Je bent nergens toe verplicht, en het is helemaal gratis.

  Jouw behoefte in kaart

  Wat heb jij nodig? Waar sta jij nu? En waar wil je heen? We gaan kort in op deze vragen zodat het duidelijk wordt wat ik voor jou kan betekenen.

  Schrijf je in voor de

  GOmotions nieuwsbrief

   Bruikbare tips en artikelen over hoe jij jouw beste leven kunt leven

   © GOmotions | BTW: NL001181522B97  KVK: 24380179   |   Privacy Policy   |   Algemene Voorwaarden   |   Fotografie Paulien de Gaaij   |    Site by Gent Iyus

    Neem direct contact op
    whatsapp
    email
    linkedin